Massagevormen

Klassieke, of Zweedse massage
Deze vorm is gericht op het behandelen van specifieke spieren. Binnen deze vorm komen vooral technieken aan de orde als knedingen, strijkingen en druk geven op verschillende dieptes.

Energetische, of Haptische massage
Deze vorm is gericht op een zeer aandachtvolle manier van aanraken. Er wordt vooral gewerkt met strijkingen. De aanraking is met volle handen, de druk en de snelheid zijn laag. Ook schuddingen behoren tot deze vorm; spanningen in ledermaten bijvoorbeeld kunnen hiermee goed losgemaakt worden.

Pulsen
Bij deze vorm wordt je hele lichaam in beweging gebracht, meestal in de lengterichting, maar ook andere richtingen zijn mogelijk. Je lichaam wordt letterlijk in ritme gebracht en dit heeft een rustgevend effect.

Bindweefselmassage
Bindweefsels zijn fascinerend vind ik. Ze bevinden zich rondom en tussen alle spieren, organen en andere weefsels. Ze verbinden als het ware 'van binnen alles met elkaar'. Er wordt doorgaans veel spanning in opgeslagen. Als ik bindweefselmassage toepas kies ik een plek waar veel spanning zit en ga daar de diepte in werken. Zowel op de plek zelf als in het gebied rondom de plek.

Strekkingen
Bij deze vorm wordt er zachte stretch gegeven aan de benen of armen. Dit werkt ook verder door het lichaam in. Zowel de spieren als andere weefsels worden hierbij zacht opgerekt, maar ook de gewrichten. Door gewrichten rustig te strekken kan ook daar spanning losgelaten worden.